Food-y-Fort

Rondleidingen

Rondleidingen

Fort bij Rijnauwen maakte ooit deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De machtigste, maar ook duurste verdedigingslinie die ons land ooit gekend heeft. Het fort is gebouwd tussen 1868 en 1871 waarna er eind 19e eeuw nog de laatste aanpassingen plaats vonden. Het fort diende om het moeilijk onder water te zetten gebied ten zuidoosten van Utrecht te verdedigen, de zogenaamde ‘Houtense Vlakte’.

Fort bij Rijnauwen is een Staatsbosbeheer-fort en herbergt een unieke natuur. Alle diersoorten die op de Utrechtse heuvelrug voorkomen leven op het fort. Twee dassenfamilies, een roedel reeën, marterachtige en veel meer. Tevens zijn de ijsvogel en havik vaste bewoners van het fort.  Er is een grote verscheidenheid aan planten en bomen. Bekijk meerdere soorten orchideeën en gigantische lindes. Laat je elk seizoen verrassen door de schoonheid van de natuur op dat moment.

Het fort komt pas echt tot leven wanneer je de verhalen van een gids hoort. Elke gids heeft weer zijn eigen specialiteiten en verhalen op natuur of cultuurgebied. Loop mee over, onder en in het fort. Kijk hoe de soldaten vroeger hebben moeten zwoegen in hun vertrekken. En kijk hoe de natuur het fort nu bijna letterlijk omhelst.

Staatsbosbeheer geeft tijdens Food-y-Fort (zaterdag en zondag) doorlopend rondleidingen/excursies voor volwassen en kinderen. De kinderen komen op een leuke manier in aanraking met het verleden en het heden van het Fort. Kapitein Dirk heeft weet veel over hoe het er vroeger aan toeging op het fort.

Je meld je bij de Staatsbosbeheer-tent aan en de prijs per persoon is 1 muntje (€ 2,50). Muntjes zijn verkrijgbaar bij de kassa.

food-y-fort© 2021 Food-y-Fort Festival & Events wordt mede mogelijk gemaakt door Amped.